Isolering hjælper på pengepungen

Det er desværre en kendsgerning, at der er krig i Europa. Den startede i februar, da Rusland invaderede Ukraine. Siden har der hver dag været grusomme beretninger fra krigen, flygtningestrømme og sanktioner. Sanktioner der går begge veje. Vesten afskærer Rusland så meget som overhovedet muligt. Der aftages ikke russiske varer og virksomheder fra vesten, der før har haft butikker og kontorer i Rusland, har lukket med en masse afskedigelser af russiske medarbejdere til følge.

Stigende energipriser

Det er også en kendsgerning, at krigen har påvirket energipriserne, hvilken rammer rigtig mange danskere. Rusland sanktionerer den anden vej, ved at skrue ned for gasleverancerne og true med at lukke helt for gasnettet og derfor, da det er en mangelvare, stiger priserne.

Regeringen i Danmark er opmærksom på, at de stigende priser rammer rigtig mange danskere på pengepungen. De har derfor bevilget en varmecheck til de danskere der er hårdest ramt.

Hvad kan den enkelte dansker gøre

Det kan være svært for den enkelte dansker at gebærde sig i en tid, hvor der er krig i Europa og hvor ens egen privatøkonomi pludselig kan være meget mærket af det. En af de områder er som nævnt på energipriser.

En af de ting man selv kan gøre, udover at spare på strømmen naturligvis, er at sikre sig, at den varme der kommer i hvert fald ikke går spildt. Så man som ordsproget lyder, ikke fyrer for fuglene. Hvis man bor i et gammelt hus, kan det være en rigtig god investering at få isoleret sit hus for på den måde at holde på varmen, se Boligmesteren.

I flere familier har det været vist i fjernsynet, at diverse el-apparater er blevet koblet fra, eksempelvis tørretumbler, fordi den er for dyr at have kørende. I svømmehaller rundt omkring overvejes det, at nedjustere badevandstemperaturen, for at holde udgifterne nede. Andre steder er nogle af badefaciliteterne, eksempelvis en vandrutsjebane, blevet lukket, fordi de er for dyre i drift. Så det er tydeligt, at der er tale om prisstigninger, der rammer bredt og påvirker os alle.

Energioptimering

Ved at energioptimere er der tale om 3 muligheder:

  • Efterisolering
  • Udskiftning af varmeanlæg
  • Udskiftning af gamle vinduer og døre

Der er mange penge at hente ved at energioptimere dit hus, da der kan spares både på varme- og elregningen.

Så selv om det er en større investering, så er der tale om en investering, der virkelig giver god mening.

Fremtiden

Der arbejdes på højtryk i Europa i forhold til at undersøge alternativer til Ruslands leverancer og også leveringer fra Ukraine, da de pga. krigen ikke har haft mulighed for at producere og mange steder er deres produktionsapparat blevet ødelagt, hvilket kræver lang tid at bygge op igen.

Særligt energipriserne er ramt, men også mange andre industrier, eksempelvis inden for byggebranchen og bilindustrien, da produktion af mange elbiler er afhængige af chips, der hidtil har været produceret i Ukraine.

Det har været en brat opvågning for Europa at konstatere, hvor afhænge vi har været af Rusland. Det er ikke en fejl, Europa er villig til at gentage.