Hvilke er de mest populære stauder?

I forårs- og sommermånederne springer kaskader af farver og dufte ud, og de danske haver viser sig fra deres bedste side.

Drømmer du om smukke blomster, der ikke kræver megen pleje, er stauden et perfekt bud til dig. De kan stå i mange år og tåler både perioder med kulde og tørke.

Hvis du mangler lidt inspiration til, hvilke farvestrålende stauder du skal plante i din have, så læs med her.

Storkenæb

For det første er storkenæb kendt for at passe ind i stort set alle haver, og for det andet er den en meget nem og hårdfør staude, der gør sig rigtig godt som bunddække med de friske blade og flotte blomster.

Storkenæb forekommer i et utal af arter, der blomstrer fra maj til juli, og da den er en meget taknemmelig plante, kan du finde typer, der trives både i sol og skygge.

Se f.eks. efter skovstorkenæb, der er en af de første til at springe ud. I midt maj pryder den haven med blå blomster med et hvidt øje i midten, og den får en højde på ca. 60-70 cm. Den sår sig meget villigt, og selvsåning er velkendt for denne type staude.

Derudover er blodrød storkenæb virkelig smuk til havebrug. Den er både lavere og mere krybende og bliver ca. 20-30 cm i højden. Dennes blomster kommer bl.a. i en fin hvid, en flot rosa og en smuk rød.

Stjerneskærm

Stjeneskærm gør faktisk ikke meget væsen af sig, men den fortjener en plads i din have. Der findes en del varianter af stjerneskærme med forskellige blomsterfarver, bl.a. vinrød, hvid, blegrød og rosa.

I juni måned blomstrer stjerneskærmen med små, hvidgrønne blomster formet som en skærm. Skærmen er omgivet af et tyndt, stjerneformet svøb. Det er den diskrete blomsterstand, der gør denne staude helt speciel. Svøbet er nemlig gennemskinnelig, hvilket giver smukke og meget forskellige lys spil i løbet af dagen.

Stjerneskærm står bedst i haver, der hverken er helt tørre eller meget våde. Derudover skal der helst være sol i løbet af dagen. Den er rigtig nem at holde – sørg dog for at den ikke udtørrer, da den så bliver noget kedelig at se på.

Violfrøstjerne

Leder du efter noget smukt at plante i dine blomsterbede, der bliver bemærket af alle gæster, så overvej stauden eller violfrøstjernen.

Stauden er især velegnet for dig, der vil have nemme planter og blomster at holde. Den er meget robust og kræver ikke meget af dig for at trives. Sørg bare for at den får godt med vand i tørre perioder, så den ikke visner i solen.

Da den får en betragtelig højde, egner den sig bedst bagerst i dine bede, så man kan nyde den skønne farve, uden at den ikke skygger for mindre planter.

Hos Blomsterverden finder du et bredt sortiment af smukke stauder, der vil pryde i din have.

Violfrøstjernen blomstrer i juli-august og får nogle små, fantastiske blomster, der kan minde om brudeslør. De fleste har en flot purpurlilla farve, men andre sorter får fine lysegule blomster. Selve stænglerne når en højde på mellem 1-2 meter, mens løvet holder sig nede på 30-50 cm.