Faldsikring redder liv 

Er du ansat i byggebranchen eller bygger du for dig selv? Uanset om du skal bygge hus i højden eller skal arbejde på taget af en bygning, skal sikkerheden være i orden. Læs mere om, hvordan faldsikring og rækværk kan redde liv.
Hvornår skal du bruge faldsikringsudstyr?

Det skal være sikkert at gå på arbejde, også når man arbejder med byggeri. Arbejdstilsynet understreger, at man altid skal bruge faldsikringsudstyr, hvis det arbejde man udfører i højden, ikke kan sikres på anden vis. Faldsikringsudstyr kan for eksempel være et rækværk eller stillads. Samtidig skal man, når man benytter faldsikringsudstyr, tage hensyn til de gener, det kan medføre. For eksempel ekstra fysisk belastning. Det gør man ved at sørge for, at der holdes hyppigere pauser i arbejdet eller begrænser arbejdstiden på byggeriet. Det er altid ens arbejdsgiver, der skal stille det rette udstyr til rådighed, og det skal ske straks, når arbejdet påbegyndes. Inden man benytter faldsikringsudstyr, skal man som bruger vide, hvordan det bruges. Arbejdsgiver skal derfor sørge for, at man har fået de rette instruktioner og vejledninger i brugen, inden man begynder sit byggeri.

Hvilke typer faldsikringsudstyr er der?

Der findes flere typer faldsikringsudstyr, som alt sammen har til formål at forhindre at du falder, og standse et fald der er i gang. Dels består faldsikringsudstyr af personligt udstyr, som er påmonteret den enkelte person, dels udstyr som rækværk, stillads med mere. Det personlige udstyr består af seler med remme om bryst, lår og bagdel. Et støttebælte til at sætte om livet. Til støttebæltet fastgøres en line, som forbinder en med det øvrige faldsikringsudstyr. Til det personlige faldsikringsudstyr hører også falddæmpere, som har til formål at dæmpe et fald, når først det sker. Det kan for eksempel være karabinhager eller line med indbygget fartdæmper, som man kender det fra klatringsudstyr. Særlige ankerpunkter eller ankerposter som for eksempel murkroge eller stålwirer, der sidder fast på murværk eller andet faldsikringsudstyr, skal fastholde det personlige faldsikringsudstyr og hjælper til med at bremse et fald. Ankerposter fås, så de passer til alle materialer fra træ til beton.

Rækværk på taget kan redde liv

De fleste byggerier er efterhånden vant til at benytte stilladser og hjelm på byggepladsen. Men det er ikke altid nok for at forhindre fald. Særligt ikke, når man bevæger sig i højden og skal lægge eller reparere et tag. Det kræver is i maven fra den enkelte håndværker, for selv ikke et stillads omkring et hus kan nødvendigvis sikre et fald fra taget. Derfor benytter man sig af rækværk, som monteres på selve taget. Mange nybyggerier har rækværk monteret som en fast del af bygningen. For eksempel som en flugt- og redningsvej på et fladt tag. Rækværket fungerer som et faldsikrings-ankerpunkt, og bliver det monteret som en fast del af bygningsværket, kan det benyttes igen, når der skal foretages reparationer eller lignende. Man kan få rækværk der passer til skråtag, flade tag, grønne tag med græs på toppen med mere. Et rækværk forhindrer et fald, som nemt kan have døden til følge. Rækværk redder liv. Se mere her